جراحی پای پرانتزی یا جراحی زانوی پرانتزی برای بهبود فاصله بین زانوها و انحنای ایجاد شده، انجام میشود. معمولا در مواردی که پرانتزی بودن پا در ظاهر مشخص بوده و راه رفتن فرد را تحت تاثیر قرار دهد، این جراحی انجام میشود زیرا با بالا رفتن سن، این مسئله میتواند بسیار مشکل ساز شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد انواع جراحیهای مناسب پای پرانتزی و نحوه انجام آنها اطلاعات بیشتری کسب کنید.
انواع جراحی پای پرانتزی
جراحی پای پرانتزی معمولاً به عنوان جراحی اصلاح استخوان پا و عضلات این ناحیه شناخته میشود. این جراحی برای اصلاح استخوانهای دارای انحنا در ساق پا و زانوهای از هم فاصله گرفته، در انواع مختلفی قابل انجام است که در به برخی از این نوع جراحی ها اشاره خواهیم کرد:
جراحی اصلاح استخوان: در برخی موارد، جراحی برای تصحیح و تنظیم قرارگیری استخوانهای پا لازم است. که شامل برش و بازسازی استخوانها، استفاده از پیچ، پلاک یا سیمها برای تثبیت استخوانها و تصحیح فاصله بین استخوانی میشود.
جراحی تنظیم عضلات و رباط ها: در برخی موارد، پای پرانتزی به علت وجود نقص در عضلات و رباطها رخ میدهد. جراحی میتواند برای تنظیم و تقویت عضلات و رباطها و بهبود توازن و عملکرد پا انجام شود.
جراحی اصلاح غضروف مفصل: در صورتی که پای پرانتزی به علت مشکلات غضروفی ایجاد شده باشد، جراحی برداشت غضروف لازم است. در این روش، قسمتهای غضروفی نامناسب حذف میشوند تا شکل پا تصحیح شود.
جراحی پروتز: در بعضی موارد، استفاده از پروتز پا میتواند برای تصحیح شکل و تنظیم پا منحنی مفید باشد. با استفاده از پروتز مناسب، شکل پا تحت فشار قرار میگیرد و تنظیم میشود.
بیشتر بخوانید: جراحی رباط صلیبی زانو برای چه کسانی تجویز میشود؟
مراحل انجام جراحی پای پرانتزی
جراحی پای پرانتزی مراحل مختلفی دارد که در ادامه به طور مختصر این مراحل را بیان خواهیم کرد:
- در مرحله اول جراحی فرد تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرید.
- طی مرحله دوم پزشک برشهای لازم را در ناحیه مورد نظر ایجاد میکند و به استخوان دست پیدا میکند. در این مرحله برش بر روی خود استخوان انجام می شود.
- سپس استخوان با استفاده از براکت و ابزار در ناحیه درست و شکل اصلاح شده قرار میگیرد. هر قسمتی از استخوان که قابل تنظیم و اصلاح نباشد نیز حذف میشود.
- طی جراحی، پزشک مقداری داروی ضد التهابی و ضد درد به ناحیه درونی مورد نظر تزریق میکند تا میزان تورم درد در ناحیه پای فرد کاهش پیدا کند.
- پس از اتمام جراحی، سطح پوست معمولاً با استفاده از بخیه یا مواد جذبشونده بسته میشوند.
- سپس فرد به بخش ریکاوری منتقل میشود تا هوشیاری خود را به دست آورد.
بیشتر بخوانید: جراحی ترمیم تاندون شانه چگونه انجام میشود؟
آمادگی انجام جراحی پای پرانتزی
شما باید برخی نکات مراقبتی و آمادگی لازم برای این جراحی را بشناسید و رعایت کنید تا حین جراحی با مشکل روبرو نشوید.
- قبل از جراحی، با پزشک خود جلسه مشاوره داشته باشید و درباره نیازها و انتظارات خود صحبت کنید. پزشک شما میتواند بررسی فیزیکی انجام دهد، تاریخچه مشکل شما را بررسی کند و تمامی سوالات و شرایط خاص شما را بپرسد.
- در صورت نیاز به تصاویر تشخیصی مانند رادیوگرافی، اسکن MRI و …. باید حتما آنها را انجام دهید تا وضعیت استخوانهای پا، عضلات، مفاصل و میزان پرانتزی بودن آنها کاملا مشخص شود.
- انجام آزمایشات خون و ادرار و سایر آزمایشات تشخیصی برای بررسی وضعیت عمومی فرد الزامی است.
- پزشک فرد بیمار را درباره داروها، مکملها و سایر ترکیبات قابل مصرف (مانند آنتیبیوتیکها) قبل از جراحی آگاه میسازد. ممکن است بخواهد که برخی از داروها را قبل از جراحی برای مدت موقت قطع کنید. در صورت ابتلا به بیماریهای خاص یا زمینهای یا حساسیتهای دارویی پزشک خود را مطلع سازید.
- قبل از انجام این جراحی مواردی چون سیگار و قلیان خود را ترک کنید زیرا ممکن است مشکلات انعقاد خونی برای شما رقم بزنند.
بیشتر بخوانید: جراحی استخوان شکسته چه زمانی انجام می شود؟
کاندیدای جراحی پای پرانتزی
بهتر است برای تشخیص و تعیین اینکه آیا کاندید مناسبی برای انجام این جراحی هستید یا خیر با جراح خود مشورت کنید.
- اگر پاهای پرانتزی دارید و مچ پاهایتان به هم نزدیک شده اما مفصل زانو هایتان از هم فاصله گرفته است، شما کاندید مناسبی برای این جراحی هستید.
- اگر شما به دلیل انحنای استخوان ساق و پرانتزی بودن پاها دچار درد شدید هستید و انجام فعالیت های روزمره و کیفیت زندگی شما دچار اختلال شده است، شما یک کاندید مناسب برای این جراحی هستید.
- اگر شما تحت درمانهای غیر جراحی برای رفع مشکلات پای پرانتزی قرار گرفتهاید و به بهبود قابل توجهی دست نیافتهاید پزشک انجام جراحی را برای شما توصیه میکند.
بیشتر بخوانید:بهترین جراح تعویض مفصل زانو در تهران کیست؟
مزایا جراحی پای پرانتزی
انجام جراحی پای پرانتزی برای بسیاری از بیماران مزایای مهمی به همراه دارد. اکثریت بیماران بعد از انجام این جراحی و گذراندن دوره نقاهت، بهبود در حرکت و راه رفتن را تجربه میکنند و اظهار رضایت دارند. در ادامه به برخی دیگر از مزایا انجام این جراحی اشاره خواهیم کرد:
- کاهش درد
- بهبود عملکرد حرکتی
- اصلاح ظاهری پا
- بهبود استقلال و کیفیت زندگی
- اصلاح راه رفتن
- بهبود استحکام و ثبات پا و استخوانها
- عدم نیاز به عمل تعویض مفصل زانو
بیشتر بخوانید: متخصص ارتوپد خوب در آیت الله کاشانی
سوالات متداول
جراحی پای پرانتزی نوعی عمل تهاجمی و سنگین بشمار میرود که ممکن است درد و ناراحتی بعد از عمل را برای افراد به همراه داشته باشد. اما با توجه به تکنیکهای جدید و استفاده از تسکین درد موثر، سعی میشود درد بعد از عمل کاهش یابد و بیماران بتوانند در زمان کوتاهی بهبود یابند. همچنین، ناگفته نماند که میزان این درد به اندازه حالت پرانتزی پا نیست و به دلیل تغییرات داخلی در استخوانها معمولا این درد و التهابات احساس میشود که موقتی بوده و با گذر زمان برطرف میشوند.
زمان بازگشت به فعالیتهای روزمره بعد از جراحی پای پرانتزی بستگی به میزان پیشرفت بهبودی، عوامل فیزیکی و سطح فعالیت قبلی بیمار دارد. معمولاً در حدود چند هفته تا چند ماه، بسته به توان بدنی فرد؛ بهبودی قابل توجهی حاصل خواهد شد.
فیزیوتراپی پس از جراحی پای پرانتزی برای بهبود عملکرد حرکتی و استحکام عضلات پا بسیار مفید است. فیزیوتراپی میتواند شامل تمرینات تقویتی، تمرینات انعطافپذیری، ماساژ و سایر تکنیکها باشد که به بیمار کمک میکند بهبود سریعتری را تجربه کند.
نتیجه گیری
جراحی پای پرانتزی در دسته جراحیهای پیچیده و حساس قرار دارد و به همین دلیل باید حتما توسط جراح ارتوپد با تجربه انجام شود. شما باید جلسه مشاوره با جراح داشته باشید و اطلاعات خود را در مورد نحوه این جراحی افزایش دهید که دچار نگرانی و اضطراب در این مورد نباشید. با جراحی پای پرانتزی، ساختار استخوانهای پا و مفاصل نیز به طور کامل بهبود مییابد و فرد دیگر انحنایی میان دو زانوی خود ندارد و در هنگام راه رفتن درد و و ناراحتی را احساس نخواهد کرد.