ورم-زانو-بعد-از-جراحی

ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو طبیعی است؟

ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو یکی از شایع‌ترین عوارضی است که در هفته‌های اولیه بعد از انجام عمل ایجاد می‌شود‌ و به طور معمول چند هفته طول می‌کشد. در بسیاری از موارد این ورم طبیعی است و اگر به توصیه‌های پزشک در این زمینه توجه کنید ورم خود به خود از بین می‌رود و نیاز به درمان خاصی ندارد. اما در صورتی که ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو طی چند هفته از بین نرود ممکن است خطرناک باشد و مشکل ساز شود. اما علت بروز و علائم همراه ورم چیست؟ در ادامه این مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

ورم-پا-بعد-از-جراحی-تعویض-مفصل-زانو

علل بروز ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

علت بروز ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو می‌تواند به آسیب بافتی و التهابات ناشی از عمل جراحی مربوط باشد. همچنین با توجه به اینکه بعد از انجام این عمل معمولاً بیمار تحرک کمتری دارد و گردش خون در پا کند می‌شود، ورم به وجود می‌آید. از دیگر علل این موضوع می‌توان به آسیب دیدن مویرگ‌ها یا رگ‌های پا در حین عمل جراحی اشاره کرد که در نهایت باعث اختلال در گردش خون شده و زمینه را برای بروز ورم فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید: مراقبت‌های بعد از تعویض مفصل زانو

علاوه بر موارد بیان شده در برخی موارد نشت مایع از مفصل می‌تواند علت ایجاد ورم باشد. یکی دیگر از مواردی که می‌توان از آن به عنوان علت بروز ورم بعد از این عمل جراحی اشاره کرد واکنش بدن افراد به داروهای بی‌حسی است. همانطور که پیشتر هم گفتیم در بسیاری موارد ورم بعد از انجام جراحی یک موضوع کاملا طبیعی است و اگر توصیه‌های پزشک را رعایت کنید طی مدت کوتاهی از بین می‌رود و جای نگرانی ندارد.

بیشتر بخوانید: درد بعد از جراحی تعویض مفصل 

علائم همراه با ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

علائم همراه با ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو باعث نارضایتی بیماران می‌شود و مشکلاتی را برای آن‌ها به وجود می‌آورد. از علائم اصلی ورم پا بعد از انجام این عمل جراحی می‌توان به حساسیت، التهاب و درد اشاره کرد.

همچنین کشیده و سفت شدن پوست، افزایش قطر و حجم پاها، گرما و سرخی محل جراحی از دیگر علائم ورم پا بعد از این جراحی است. در برخی موارد ورم ایجاد شده در حرکت پا، مفصل و مچ محدودیت ایجاد کرده و اگر ورم شدیدتر باشد با علائمی از جمله تب و لرز، درد شدید، تغییر رنگ پوست و… بروز پیدا می‌کند که در این صورت باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.

بیشتر بخوانید: خشکی زانو پس از جراحی تعویض مفصل+ علت و علائم

افرادی که این جراحی را انجام می‌دهند بهتر است به طور مرتب ورم پای خود را چک کنند و در صورتی که هر یک از علائم گفته شده را مشاهده کردند با پزشک معالج خود تماس بگیرند و اقدامات لازم را برای جلوگیری از گسترش این علائم و به وجود آمدن مشکلات بیشتر به کار بگیرند.

پیشگیری از ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

برای پیشگیری از ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو تنها کافی است به یک سری نکات کاملاً ساده توجه کرده و با رعایت آن‌ها از وقوع این مشکل پیشگیری کنید.

📌 بهتر است بعد از انجام عمل، پای خود را در سطحی بالاتر از قلب خود نگه دارید تا به این صورت ورم پا کمتر شود. همچنین به اندازه کافی استراحت کرده و فعالیت‌های روزمره خود را محدود کنید. علاوه بر آن از انجام فعالیت‌های سنگین بپرهیزید.

📌 استفاده از کیسه‌های یخ یا کمپرس سرد روی ناحیه متورم شده از دیگر مواردی است که می‌توان برای پیشگیری از ورم شدید پا استفاده کرد.

📌 حرکات کششی و ماساژ ملایم نیز می‌تواند در این زمینه بسیار موثر باشد. 

📌 تغذیه مناسب داشته باشید، مایعات فراوان بنوشید، از مکمل‌ها و ویتامین‌های مختلف از جمله ویتامین‌های c و e به طور مرتب استفاده کنید که نقش موثری در کاهش التهاب و ورم دارند.

📌 استفاده از زانوبند از دیگر موارد موثر در این زمینه است که می‌تواند به کنترل ورم بسیار کمک کند.

بیشتر بخوانید: بهترین جراح تعویض مفصل زانو در تهران کیست؟

زمان بهبودی ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

زمان بهبودی ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو معمولاً تا ۳ هفته و گاهاً ۶ هفته طول می‌کشد. ورم پا بعد از جراحی زانو یک واکنش طبیعی بدن است که اغلب افراد آن را تجربه می‌کنند و هیچ گونه جای نگرانی ندارد. در بیشتر موارد این ورم بعد از ۳ تا ۶ هفته از بین می‌رود اما در صورتی که متوجه شدید روز به روز محل جراحی متورم‌تر می‌شود و درد آن افزایش می‌یابد یا با قرمزی و تب همراه است باید این موضوع را جدی بگیرید و به پزشک معالج اطلاع دهید.

بیشتر بخوانید: راه رفتن بعد از تعویض مفصل زانو امکان پذیر است؟

کاهش-ورم-پا-بعد-از-جراحی

کاهش ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

برای کاهش ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو بهتر است به نکاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است، دقت کنید.

انجام حرکات کششی: انجام حرکات کششی و ورزش‌های ملایم یکی از بهترین راهکارها برای کاهش ورم پا بعد از جراحی است. این حرکات باعث افزایش جریان خون در ناحیه جراحی می‌شوند و احتمال خشکی مفصل و وقوع ورم را به طور چشمگیری پایین می‌آورند. حرکاتی مانند خم و راست کردن مفصل، حرکت دادن مچ پا به اطراف، پیاده روی، شنا و… در صورتی که به آرامی و بدون هیچگونه فشار انجام شوند، می‌توانند در کاهش ورم پا بسیار موثر باشند. البته؛ این حرکات را با مشورت پزشک انجام دهید.

رژیم غذایی صحیح: استفاده از مایعات فراوان، مکمل‌ها و رژیم غذایی صحیح در کاهش ورم پا بعد از جراحی زانو بسیار موثر است. غذاهایی که حاوی کلسیم، منیزیم و پتاسیم هستند مانند انواع میوه‌ها، شیر، لبنیات کم چرب، سبزیجات تازه، گوشت، ماهی، غلات و… باعث دفع سدیم اضافی بدن می‌شوند و به کاهش ورم کمک می‌کنند.

همچنین مصرف آب فراوان و آبمیوه‌های طبیعی برای پیشگیری از کم آب شدن بدن بسیار ضروری هستند. علاوه بر این‌ها سعی کنید ویتامین‌های E ، C، روی و… را در رژیم غذایی خود اضافه کنید و به این ترتیب به کاهش ورم و سرعت بهبودی خود کمک کنید.

بیشتر بخوانید: بالا رفتن از پله بعد از تعویض مفصل زانو

سوالات متداول

برای کاهش ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو ‌می‌توان از کرم‌های ضد التهاب استفاده کرد؟

بله؛ ژل‌ها و کرم‌های ضد التهاب و موضعی، برای کاهش ورم پا بعد از جراحی بسیار مناسب هستند.

آیا ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو زمان بهبودی را طولانی‌تر می‌کند؟

بله؛ ورم پا بعد از جراحی در صورت شدید بودن، فرایند بهبودی را طولانی می‌کند. اما ورم کم ، یک موضوع طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

آیا ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو یک مشکل جدی است؟

در صورتی که این ورم همراه با تب، تغییر رنگ، درد و قرمزی پوست باشد می‌تواند نشان از شکستگی عروق، نشت مایع زانو، عفونت یا خونریزی باشد که بسیار خطرناک است. این مشکل باید جدی گرفته شود.

نتیجه گیری

ورم پا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو یک موضوع کاملا طبیعی است و اغلب افرادی که این عمل را انجام می‌دهند ورم را تجربه می‌کنند. این مشکل معمولاً طی ۲ تا ۶ هفته بعد از انجام جراحی و در صورت رعایت نکات گفته شده از بین می‌رود و جای نگرانی ندارد. اما در صورتی که ورم همراه با درد شدید، سفت شدن پوست، قرمزی پوست، تب و… همراه باشد نشان از مشکل جدی بوده و باید به پزشک مربوطه مراجعه شود.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *