خالی کردن زانو یکی از اتفاقات ناخوشایند به هنگام ایستادن و راه رفتن است که برخی افراد آن را تجربه میکنند. خالی کردن زانو حالتی است که در آن زانوها به صورت ناگهانی سست و توخالی میشوند. در نتیجه حرکت دادن زانو و راه رفتن فرد را مختل میکند. در این مقاله علت و علائم این اتفاق را بررسی خواهیم کرد.
علائم خالی کردن زانو
خالی شدن زانو با سستی و عدم کنترل بر عملکرد زانو همراه است و فرد قادر به حرکت دادن زانوی خود نیست! این اتفاق ممکن است هم در حالت راه رفتن و هم در زمان ایستادن رخ دهد. در این حالت فرد توان حرکت دادن زانوی خود را از دست داده و امکان افتادن او وجود دارد. خالی کردن زانو به گونهای است که کاملا احساس میشود. افراد معمولا در این وضعیت مینشینند و حرکت خود را متوقف میکنند.
بیشتر بخوانید: صدای زانو نشانه چیست؟
علت خالی کردن زانو
خالی کردن زانو میتواند به دلایل مختلف رخ دهد که در ادامه به شایع ترین دلایل آن اشاره خواهیم کرد:
پارگی رباطهای زانو
آسیب دیدگی یک یا چند تا ازرباطهای زانو میتواند از دلایل خالی کردن زانو و ناپایداری آن باشد. چهاررباط اصلی در زانو وجود دارد که مانع از تا شدن زانو در قسمتهای مختلف میشوند. هنگامی که هر کدام از این رباطها دچار آسیب شوند زانوها ضعیف شده و به یکباره احساس خالی شدن ایجاد میکنند.
بیشتر بخوانید: پارگی رباط صلیبی چگونه اتفاق می افتد؟
پارگی مینیسک
پارگی منیسکها عارضهای شایع میان ورزشکاران و افراد با فعالیت زیاد، است و غالبا در زمان پایین رفتن از پلهها رخ میدهد. وقتی منیسکهای زانو پاره شده یا دچار آسیب شوند، مفصل زانو ناپایدار شده و خالی شدن زانو اتفاق میافتد.
بیشتر بخوانید: پارگی مینیسک زانو چگونه اتفاق می افتد؟
ناپایداری کشکک زانو
زمانی که کشکک زانو از محل اصلی خود خارج شود خالی شدن زانو اتفاق میافتد. همچنین اگر به هنگام ورزش یا فعالیت ضربه مستقیم به کشکک زانو وارد شود یا زانو دچار پیچ خوردگی شود کشکک از شیار خود خارج میشود و مشکل ناپایداری زانو به وجود میآید. بنابراین موقع حرکت کردن ممکن است زانو خالی شود.
ساییدگی غضروفهای زانو
ساییدگی غضروفهای زانو یا آرتروز یکی دیگر از دلایل خالی کردن زانو است. آرتروز زانو معمولا با افزایش سن به وجود میآید. آرتروز موجب ساییدگی زانو میشود که در نتیجه تخریب مینیسک و یا پاره شدن رباطهای زانو، ضعف عضلات مجاور را در پی دارد.
ضعیف شدن عضلات اطراف زانو
ضعف عضلات اطراف زانو از دیگر دلایل اصلی خالی کردن زانو است. عضلات اطراف زانو به ثابت نگه داشتن مفصل زانو کمک میکنند.
ضعف در عضلات اطراف زانو نگهداری صحیح استخوان زانو را با اختلال مواجه میکند. در نتیجه فرد در زمان حرکت دادن پاها یا هنگام بالا و پایین رفتن از پلهها، دچار خالی شدن زانو میشود. این عارضه با زانو درد همراه است.
بالا رفتن سن
افراد با بالا رفتن سن دچارعدم تعادل و ضعف در عضلات خود میشوند در نتیجه ممکن است خالی شدن زانو را به هنگام ایستادن یا راه رفتن تجربه کنند.
پیچ خوردگی مفصل
پیچ خوردگی مفصل ممکن است در اثر حرکات ناگهانی یا زمین خوردن بیش از حد رخ دهد. پیچ خوردگی حتی اگر به صورت خفیف رخ دهد موجب خالی شدن زانو میشود.
بیشتر بخوایند: متخصص ارتوپد خوب در آیت الله کاشانی
انواع خالی کردن زانو
خالی کردن زانو به گونهای است که فرد اتکای خود را از دست داده و دچارعدم تعادل میشود. خالی کردن زانو معمولا به شکلهای مختلف پدیدار میشود در ادامه به انواع خالی کردن زانو اشاره خواهیم کرد:
ناپایداری اولیه زانو
ناپایداری اولیه زانو به گونهای است که زانوی فرد از جای خود در رفته و احساس سستی و خالی شدن ایجاد میشود. این نوع خالی شدن زانو معمولا بر اثر ضعف در یک یا چندتا از رباطها رخ میدهد. در ناپایداری اولیه زانو، فرد در همان لحظه درد را حس نمیکند و بعد از چند لحظه احساس درد پدیدار میشود. همچنین میتواند با ورم و التهاب همراه باشد.
اگر خالی شدن زانو به صورت مکرر رخ دهد، فرد به مرور زمان دچار آرتریت میشود. که معمولا با جراحی درمان میشود.
ناپایداری ثانویه زانو
ناپایداری ثانویه زانو زمانی که عضلات چهار سر ران برای کاهش فشار بر زانو شل میشوند، رخ میدهد. با شل شدن عضلات چهار سر ران، زانوها سست شده و فرد دچار خالی شدن زانو میشود. پارگی مینیسک زانو و آرتریت از دلایل اصلی بروز ناپایداری ثانویه زانو است.
بیشتر بخوانید: درمان پارگی رباط صلیبی
درمان خالی کردن زانو
درمان خالی کردن زانو امکان پذیر است. پزشک متخصص ارتوپد، آسیب زانو را تشخیص داده و درمان مناسب را با توجه به وضعیت فرد انتخاب میکند در ادامه این مطلب درمانهای که برای خالی کردن زانو وجود دارد را بیان خواهیم کرد:
فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی و تقویت عضلات از درمانهای اولیه خالی کردن زانو است. در مواردی که خالی شدن زانو بر اثر آسیبهای مانند: ناپایداری کشکک زانو، آسیب مینیسک و رباطهای زانو رخ دهد، شرکت در جلسات فیزیوتراپی و انجام تمرینات توانبخشی میتواند در بهبودی نقش موثری داشته باشد.
تمرینات حرکتی: اگر خالی شدن زانو بر اثر ضعف عضلات باشد با انجام تمرینات حرکتی میتوان این عضلات را تقویت کرد.
استفاده از زانو بند: افرادی که به صورت مکرر دچار خالی شدن زانو میشوند، بهتر است در هنگام حرکت، فعالیت و ورزش از زانوبند استفاده کنند تا زانو پایدار بماند.
تغییر سبک زندگی: تغییر در سبک زندگی میتواند تا حد زیادی در درمان خالی شدن زانو نقش داشته باشد. به طور مثال: کاهش وزن میتواند فشار وارده به زانو را کاهش دهد.
تزریق ژل و کورتون: تزریق ژل و کورتون در زانو یکی از روشهای درمانی برای عارضه خالی شدن زانو است.
جراحی: آخرین روش درمان خالی کردن زانو، جراحی است زمانی که هیچ کدام از روشهای درمانی موثر واقع نشود پزشک متخصص جراحی را پیشنهاد میدهد. زمانی که آسیب دیدگی زانو به قدری باشد که موجب خالی شدن کامل زانو شود، نیاز به جراحی احساس میشود. همچنین اگر فرسودگی مفصل زانو شدید باشد، تعویض مفصل انجام میشود.
نتیجه گیری
خالی کردن زانو یک عارضه تقریبا رایج است که به دلایل مختلف رخ میدهد ضعف و سست شدن زانو میتواند به هنگام ایستادن یا به هنگام راه رفتن رخ دهد. متخصص ارتوپد میتواند دلیل این عارضه را تشخیص داده و درمان مناسب با آن را انتخاب کند.