بالا رفتن از پله بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، جزو مهمترین نگرانی های افرادی است که این جراحی را انجام می دهند. تعویض مفصل زانو، در طی یک عمل پیچیده انجام میشود که در طی آن، مفصل زانو با یک مفصل مصنوعی ساخته شده از جنس فلز یا پلاستیک جایگزین می شود. افرادی که این عمل را انجام می دهند، ممکن است مشکلاتی مانند بالا رفتن از پله را تجربه کنند، که اکثرا به علت ضعیف شدن عضله ها و سفت شدن زانو بعد از جراحی، ایجاد می شود. در این مقاله نکات مربوط به بالا رفتن از پله ها بعد از تعویض مفصل زانو را تشریح خواهیم کرد.
آیا بعد از جراحی تعویض مفصل زانو می توان از پله بالا رفت؟
ممنوعیتی برای بالا رفتن از پله بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، وجود ندارد. تشخیص اینکه چه موقع میتوانید این کار را انجام دهید، با پزشک است. اما این جراحی می تواند برخی محدودیت ها برای انجام فعالیتهای فیزیکی ایجاد کند. که این مورد بعد از مدتی برطرف خواهد شد و جای نگرانی ندارد. مدتی بعد از عمل، می توانید حتی فعالیت های فیزیکی دیگری مانند ورزش را از سرگیرید.
بیشتر بخوانید: مراقبتهای بعد از تعویض مفصل زانو
نکات مربوط به بالا رفتن از پلهها بعد از تعویض مفصل زانو
✅ برای بالا رفتن از پله بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، توصیه میشود از پای جراحی نشده، به عنوان تکیه گاه برای پای جراحی شده، استفاده کنید.
✅ تا زمانی که پزشک اجازه نداده است، باید از وسایل کمکی مانند عصا و… استفاده کنید تا رفتن به سرویس بهداشتی و فعالیت های روزمره، مثل پیاده روی یا پوشیدن لباسهایتان را راحت تر کند.
✅ تا وقتی زانو کامل بهبود پیدا نکرده است از پرش و دویدن امتناع کنید.
✅ اگر تقویت عضلههای زانو به حد نرمال خودش نرسیده باشد و از ضعف و استقامت خوبی برخوردار نباشد، ممکن است باعث کاهش قدرت زانو شده و در نتیجه خطر افتادن از پله و آسیب مجدد به آن، وجود دارد.
✅ زمان مناسب فعالیتهایی مانند بالا و پایین رفتن از پله و توانایی و قدرت عضلات زانوی شما را پزشک باید مورد بررسی قرار دهد و به اطلاع شما برساند.
بیشتر بخوانید: درد بعد از جراحی تعویض مفصل
محدودیتهای بالا رفتن از پله بعد از تعویض مفصل زانو
هر کسی، قدرت و استحکام عضلاتش با دیگری متفاوت است. که میتواند محدودیتهایی برای بالا رفتن از پله، ایجاد کند. این محدودیتها شامل موارد زیر است:
- ضعیف شدن عضلات زانو که بالا رفتن از پله را برای شما سخت میکند و برای آن، باید عضلات زانوی خود را تقویت کنید.
- بعد از جراحی، ممکن است قدرت زانو کم شود که این مورد میتواند موجب افتادن از پله شده و آسیب را افزایش دهد. البته با توانبخشی همه این موارد قابل حل است.
- بعد از انجام جراحی، به دلیل دردی که بیمار تجربه کرده است. احتمال ترس، نگرانی و اضطراب در بالا رفتن از پله ایجاد میشود و محدودیتهای روانی را در فرد ایجاد میکند.
- بعد از این جراحی ممکن است تا مدتی که دوران نقاهت طی شود در حرکت دادن زانو محدودیت ایجاد شود.
بیشتر بخوانید: خشکی زانو پس از جراحی تعویض مفصل+ علت و علائم
چه مدت بعد از تعویض مفصل زانو میتوان از پله بالا رفت؟
باید با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید برای بالا رفتن از پله بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، آیا بدن تان آمادگی این فعالیت بدنی را دارد یا خیر؟ آیا اکنون بدنتان و عضلاتتان، به قدرت، استحکام و بهبودی لازم رسیده است، یا خیر؟ اگر عضلاتتان ضعیف بود و قدرت و استحکام کافی نداشت، پزشک برای تان فیزیوتراپی و استفاده از تکنیکهای مخصوص را توصیه میکند این مدت زمان به چگونگی رعات مراقبتهای بعد از جراحی و توانایی جسمانی فرد بستگی داردو در هر فردی متفاوت است.
بیشتر بخوانید: سن مناسب جراحی تعویض مفصل زانو
سوالات متداول
اکثرا بله. البته این مورد به قدرت و استحکام بدن و عضله شما هم مرتبط است و پزشک این مورد را تشخیص می دهد.
قدم های خود را کوتاه بردارید و درست و با فاصله ای برای استراحت، گام بردارید و اول پایی که جراحی نشده را بگذارید و بعد پایی که جراحی شده را قرار دهید. اینگونه آن پا که جراحی نشده، تکیه گاه خواهد شد.
برای بالا رفتن از پله بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، باید به رعایت توصیه های دارویی، تغذیه و مراقبتی از سمت پزشک، خود را موظف بدانید.
نتیجه گیری
با توجه به جراحی تعویض مفصل زانو، بالا رفتن از پله به یک چالش مواجه میشود. اما انجام تمرینهای فیزیوتراپی و پیگیری نکات مربوط به توانایی و استقامت بدن میتواند بهبودی را تسریع کند. پیشنهاد میشود که قبل از شروع به بالا رفتن از پله، با پزشک و فیزیوتراپیست خود مشورت کنید و برنامه مناسبی برای بازگشت به فعالیتهای روزمره و ورزشی خود ترسیم کنید. همچنین حفظ تراز بدن، ایستادن در یک سطح مرتفع برای تقویت پاها، و استفاده از پشتیبانیهایی مانند عصا یا واکرهای قابل تنظیم میتواند در ایجاد ثبات و اطمینان بیشتر در حین بالا رفتن از پله کمک کند.