درمان پارگی رباط-صلیبی

درمان پارگی رباط صلیبی

درمان پارگی رباط صلیبی با روش‌های مختلفی انجام می‌شود و می‌توان به صورت همزمان از چند تکنیک متفاوت استفاده کرد. به همین دلیل نیازمند یک برنامه جامع و هوشمندانه است. ابتدا باید میزان آسیب و نوع پارگی توسط پزشک مشخص شود و سپس مراحل درمان آغاز شود. در این مقاله قصد داریم کلیه روش‌های درمانی را به شما توضیح دهیم پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

پارگی رباط صلیبی

انواع روش‌های درمان پارگی رباط صلیبی

روش‌های متفاوتی برای درمان پارگی رباط صلیبی وجود دارد. در ادامه به شما بهترین روش‌های درمان پارگی رباط صلیبی را معرفی خواهیم کرد:

درمان دارویی

اولین مرحله از درمان رباط صلیبی درمان دارویی است. استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) می‌تواند به کاهش التهاب و درد مرتبط با پارگی رباط صلیبی کمک کند. این داروها شامل ایبوپروفن و ناپروکسن می‌شوند. در برخی موارد، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدها (استروئیدها) را تجویز کند تا التهاب را کاهش داده و علائم را کنترل کند. این داروها به صورت خوراکی یا به صورت تزریق مستقیم، استفاده شوند. در کنار این دارو ها، برای کاهش و کنترل درد نیز مسکن تجویز می‌شود.لازم به ذکر است از مصرف خودسرانه این داروها خودداری کنید.

بیشتر بخوانید: تعویض مفصل زانو

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یک روش جامع است که به وسیله تمرینات، ماساژ و تکنیک‌های مختلف، به بیماران کمک می‌کند تا عملکرد مفصل را به حالت طبیعی بازگردانند. در مورد پارگی رباط صلیبی، فیزیوتراپی به تقویت عضلات اطراف زانو، افزایش انعطاف‌پذیری و بهبود تعادل کمک می‌کند. استفاده از الکتروتراپی به عنوان یک روش درمانی فیزیوتراپی می‌تواند به تسریع فرآیند بهبودی و کاهش درد زانو کمک کند. فیزیوتراپی حتی می‌تواند بعد از جراحی رباط صلیبی پیشنهاد شود.

استفاده از بریس‌ها و وسایل حمایتی

برای حفاظت از بخش آسیب دیده و همچنین ترمیم و جلوگیری از آسیب‌های بیشتر، پزشک ممکن است بریس تجویز کند تا مفصل زانو راحت تر  و کنترل شده، حرکت کند. مدت زمان استفاده از بریس در هر شخص با توجه به میزان آسیب متفاوت است. در این مورد حتما باید با یک متخصص ارتوپد با تجربه مشاوره داشته باشید.

تزریق پلاسما

پلاسما حاوی فاکتورهای رشد و عوامل ترمیمی است که در فرآیند بهبودی نقش دارند و می‌تواند به سرعت فرآیند بازسازی و ترمیم بافت رباط صلیبی را تسریع کند. این عوامل به تقویت سلول‌های بافتی و افزایش تولید کلاژن کمک می‌کنند. تزریق پلاسما می‌تواند به کاهش درد و التهاب و بهبودی سریع‌تر کمک کند.

پرولوتراپی

پرولوتراپی یک درمان غیر جراحی بسیار موثر است که باعث احیا و بازسازی رباط و تاندون‌ها می‌شود. پرولوتراپی حاوی ماده محرک است که با تزریق آن، رباط آسیب دیده ترمیم می‌شود. در هر جلسه درمانی نیاز به تزریق 4 تا 5 شات است. طول جلسه درمان باید توسط متخصص مشخص شود.

رژیم غذایی

رژیم غذایی مناسب می‌تواند نقش مهمی در سرعت و کیفیت بازسازی بافت‌های آسیب دیده و کاهش التهاب داشته باشد.

  • مقدار مناسبی از پروتئین‌ها را مصرف کنید. پروتئین‌ها به تقویت عضلات و بازسازی بافت‌ها کمک کرده و در فرآیند بهبودی بسیار مؤثر هستند. 
  • ویتامین C یک آنتی‌اکسیدان قوی است که در تولید کلاژن و بازسازی بافت‌های آسیب دیده نقش دارد. 
  • برای استحکام استخوان‌ها و بافت‌ها، ویتامین D و کلسیم حائز اهمیت است.
  • اُمگا 3 یک اسید چرب است که خواص ضد التهابی دارد.
  • مصرف میوه‌ها، سبزیجات و مواد غذایی حاوی فیبر به تنظیم وزن و کنترل التهاب‌ها کمک می‌کند.

جراحی

اگر روش های غیر جراحی در درمان پارگی رباط صلیبی موثر نبود روش جراحی پیشنهاد خواهد شد. جراحی برای درمان پارگی رباط صلیبی با دو روش باز و بسته انجام می شود.
در جراحی باز یک برش باز به طول رباط صلیبی ایجاد می‌شود و رباط آسیب دیده جایگزین می‌شود. اما در جراحی بسته(آرتروسکوپی) نیاز به ایجاد برش‌های گسترده نیست. بلافاصله پس از جراحی، استراحت و فعالیت‌های بازسازی آغاز می‌شود. فیزیوتراپی به عنوان بخشی اساسی از این مرحله به حساب می‌آید.

جراحی-پارگی-رباط-صلیبی

جراحی پارگی رباط صلیبی یکی از گزینه‌های درمانی است و نیاز به مراقبت‌های پس از جراحی و فیزیوتراپی دارد. رعایت تمام مراحل درمانی و توصیه‌های پزشک پس از جراحی از اهمیت خاصی برخوردار است.

سوالات متداول

آیا همیشه جراحی برای درمان پارگی رباط صلیبی لازم است؟

خیر، در موارد خفیف تا متوسط پارگی رباط صلیبی، ممکن است با درمان های غیر جراحی و دارویی و یا تمرینات تقویتی بهبود پیدا کند. اما در موارد جدی‌تر و یا در صورتی که فعالیت‌های ورزشی حرفه‌ای درگیر باشد، ممکن است جراحی ضروری باشد.

آیا می‌توان از درمان‌های تکمیلی برای پارگی رباط صلیبی استفاده کرد؟

بله، در برخی موارد، استفاده از مکمل‌ها و روش‌های طب سوزنی به بهبود سریع‌تر و بهتر کمک می کند. اما قبل از هر گونه تصمیم، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

آیا پس از درمان، خطر بازگشت پارگی رباط صلیبی وجود دارد؟

بله، خطر بازگشت پارگی رباط صلیبی وجود دارد. اما با رعایت توصیه‌ها و ادامه تمرینات تقویتی، تعهد به فیزیوتراپی و مراقبت مستمر می‌توان خطر بازگشت را کاهش داد.

درمان‌های غیر جراحی برای پارگی رباط صلیبی شامل چه مواردی است؟

فیزیوتراپی برای تقویت عضلات حاشیه زانو
استفاده از تکنیک‌های کنترل درد و التهاب
محدودیت فعالیت‌های جاری و استراحت
استفاده از اسپورتس‌بریسینگ و دستگاه‌های حمایتی

نتیجه گیری

در این مقاله تمامی روش‌های درمانی پارگی رباط صلیبی را به شما معرفی کردیم اما باید بدانید که انتخاب روش مناسب بر عهده متخصص است. بهتر است فورا برای درمان اقدام کنید و مراقبت های بعدی را به دقت انجام دهید. زیرا اگر پارگی رباط صلیبی بسیار شدید باشد به تدریج  موجب تخریب و آسیب به سایر بخش‌های زانو می شود. 

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *