زانو درد یکی از شایعترین مشکلاتی است که بدون هیچ محدودیت سنی یا جنسی در افراد مختلف ایجاد میشود و علتهای متفاوتی دارد. گاهی پارگی غضروف یا رباط، باعث ایجاد این مشکل شده و گاهی نیز بیماریهایی مانند عفونت، نقرس و آرتریت موجب ایجاد درد زانو میشود. بسیاری از این دردها با مصرف دارو و انجام فیزیوتراپیهای منظم برطرف میشوند. در برخی موارد نیز ممکن است بیمار نیاز به جراحی پیدا کند. در این مقاله به بررسی درد زانو، علل و راههای درمان آن خواهیم پرداخت.
علت زانو درد
مسائل متعددی باعث ایجاد زانو درد میشوند. به طور مثال، اضافه وزن، افزایش سن، ابتلا به بیماریهایی مانند نقرس، آرتروز، مشکلات تاندون، ضعف عضلات، مشکلات کشکک، آسیبهای فیزیکی و… میتوانند از علل ایجاد این درد باشند. علاوه بر آن، در صورتی که در اثر ضربههای شدید، آسیبهایی مانند در رفتگی استخوان پاتلا یا همان کشکک زانو اتفاق بیفتد، درد زانو ایجاد میشود. همچنین ابتلا به انواع آرتروزها میتواند زمینه ایجاد این مشکل را در افراد فراهم کند.
بیشتر بخوانید: صدای زانو نشانه چیست؟
علائم همراه زانو درد
از علائم همراه با زانو درد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
📌 قرمزی ناحیه زانو و احساس گرما در هنگام لمس زانو
📌 سفتی و تورم زانوها همراه با درد داخل زانو یا درد روی زانو
📌 احساس سر و صدا هنگام حرکت
📌 احساس ضعف یا بیثباتی در ناحیه زانوها
📌 ناتوانی در راست کردن زانو به شکل کامل
📌 احساس سوزش و ناراحتی در مفاصل
📌 تیر کشیدن زانوها هنگام فعالیت
بیشتر بخوانید: آرتروز زانو چیست و چه علائمی دارد؟
انواع زانو درد
زانو درد انواع مختلفی دارد و به دلایل مختلفی ایجاد میشود. بنابراین زمانی که با این مشکل مواجه شدید حتماً هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا با بررسی علت و نوع زانو درد، درمان مناسب را به شما ارائه کند. لازم به ذکر است، درد زانو در افراد با هر سنی امکان بروز دارد و حتی کودکان نیز با این مشکل مواجه میشوند.
صدمه، فشار و آسیب به زانو
آسیب رسیدن و ایجاد فشار و صدمه به زانو، یکی از علل ایجاد این مشکل محسوب میشود. ممکن است در اثر وارد شدن ضربه به کاسه زانو، این ناحیه دچار دررفتگی یا شکستگی شود که در نتیجه آن، درد و کبودی همراه با تورم به وجود میآید. در چنین موقعیتی، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم را برای برطرف کردن مشکل انجام دهد.
آرتروز زانو
ابتلا به بیماری استئوآرتریت یا آرتروز زانو، یکی از شایعترین علتهای این درد است که بر اثر ساییدگی زانو اتفاق میافتد. این بیماری همراه با افزایش سن و استفاده زیاد از زانو، در افراد به وجود میآید.
آسیب دیدگی رباط زانو
در قسمت زانو ۴ نوع رباط وجود دارد که در میان آنها رباط صلیبی قدامی بیشترین احتمال پارگی و ایجاد درد در زانو را دارد. این موضوع بیشتر در چرخشهای ناگهانی اتفاق میافتد و صدای بلندی دارد که به گوش میرسد. آسیب دیدگی رباط زانو، درد چندانی ندارد اما با درد و تورم همراه است.
صدمه به منیسک زانو
منیسک، غضروفی محکم و سخت است که ران و ساق پا را به هم وصل میکند. این غضروف نقش مهمی را در ساختار زانو دارد و به عنوان یک ضربهگیر عمل میکند. انجام حرکاتی مانند چرخیدن ناگهانی روی زانو، باعث پارگی منیسک میشود. این مشکل در صورت خفیف بودن با بریس زانو برطرف میشود و در صورت شدید بودن، نیاز به جراحی دارد.
در رفتن کشکک زانو
استخوان مثلثی جلو زانو، همان کشکک زانو است. زمانی که این استخوان به هر دلیلی از جای خود خارج شود، در رفتگی کشکک اتفاق میافتد. این مشکل هم میتواند یکی از علتهای ایجاد درد زانو باشد.
منحرف شدن استخوان زانو
ایجاد ضربههای سخت به زانو، تحلیل رفتن استخوان زانو و… میتواند موجب منحرف شدن استخوان زانوها شود که در پی آن زانو درد ایجاد میشود.
زانو درد ناگهانی
زانو درد ناگهانی دلایل مختلفی دارد و ممکن است به علت آسیب رسیدن به رباط صلیبی قدامی، آسیب دیدگی رباط جانبی یا رباط متقاطع خلفی ایجاد شود. همچنین پارگی منیسک، شکستگی، سندروم درد پاتلوفمورال، تاندونیت، آرتروز و… میتوانند از دیگر علل این درد ناگهانی باشند.
زانو درد عصبی
از دیگر دلایل ابتلا به زانو درد میتوان به فشار ساختارها و اجزای اطراف مفصل به عصب باریک مفصل اشاره کرد که در پی آن زانو درد عصبی اتفاق میافتد. مواردی مانند چمباتمه زدن برای مدت طولانی، پا روی پا انداختن، بی تحرک ماندن زانوها به طور طولانی، تومور یا کیست زانو از علل ایجاد این نوع درد هستند.
زانو درد در زنان
خانمها بیشتر از آقایان در معرض آسیب دیدگی زانو هستند. بر اساس یافته های علمی، محققان به این نتیجه رسیدهاند که دلایل اصلی شایع بودن درد زانو در خانمها به شکل فرم بدن آنها مربوط میشود. استخوان ران خانمها از قسمت لگن تا قسمت زانو به سمت داخل است و به همین علت فشار بیشتری روی مفاصل زانو ایجاد میشود که در نهایت به درد زانو منتهی میشود.
بیشتر بخوانید: بیماری روماتیسم مفصلی چه علائمی دارد؟
روشهای درمان زانو درد
با توجه به اینکه علت زانو درد شما چیست؟ پزشک روشهای درمانی متفاوتی را به شما تجویز میکند. برخی از روشهای درمان این درد عبارتند از:
داروتراپی
تجویز دارو برای تسکین درد و درمان شرایطی که موجب ایجاد درد زانو شده، یکی از معمولترین روشهای درمان است که معمولاً توسط پزشک تجویز میشود. مصرف قرص یا انواع پماد از روشهای داروتراپی برای درمان دردهای زانو محسوب میشوند.
جراحی
اگر آسیب دیدگی زانو علت ایجاد درد در زانو باشد، معمولاً با استفاده از عمل جراحی این موضوع را برطرف میکنند. جراحی آرتروسکوپی، جراحی تعویض جزئی زانو، جراحی تعویض کامل زانو و استئوتومی از انواع جراحیهای مربوط به زانو هستند که با تشخیص پزشک از علت درد، تجویز میشوند.
تزریق اسید هیالورونیک
تزریق اسید هیالورونیک باعث تسکین درد در زانو و بهبود تحرک میشود. پزشک پس از بررسی علت درد شما، ممکن است این روش درمانی را تجویز کند.
تزریق prp
تزریق prp یا پلاسمای غنی از پلاکت یکی دیگر از راهکارهای درمان درد زانو است. این مایع شامل فاکتورهای رشد مختلف، با غلظتهای متفاوت است که التهاب زانو را کاهش میدهد و باعث بهبودی میشود. تزریق prp برای افراد مبتلا به آرتروز بسیار مفید است.
بیشتر بخوانید: درمان آرتروز زانو با رایج ترین روشها
راهکارهای پیشگیری از زانو درد
معمولا همه افراد در برههای از زندگی با زانو درد مواجه میشوند. اما انجام یک سری حرکات و به کارگیری یک سری راهکارها میتواند نقش مهمی در پیشگیری از ایجاد این درد داشته باشد. برخی از این موارد شامل موارد زیر میشوند.
✅ کنترل وزن
✅ ورزش
✅ پرهیز از برداشتن وسایل و اجسام سنگین
✅ انتخاب کفش مناسب
✅ انجام چکاپهای منظم
✅ داشتن رژیم غذایی مناسب
✅ گرم کردن بدن قبل از انجام ورزش
✅ ایستادن و نشستن آرام
✅ راه رفتن روی سطح صاف
بیشتر بخوانید: بورسیت زانو چه علائمی دارد؟
نتیجه گیری
زانو درد مشکلی است که همه افراد صرف نظر از جنسیت و سن، آن را تجربه میکنند. این مشکل میتواند زندگی روزمره شما را مختل کند. چرا که با احساس درد در زانو، دیگر نمیتوانید فعالیتهای خود را به راحتی انجام دهید و این موضوع روی کیفیت زندگی شما تاثیر میگذارد. همانطور که گفته شد، درد زانوها علتهای متفاوتی دارد. بنابراین هرگاه با احساس درد در زانو مواجه شدید، ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا علت آن را بررسی کرده و راهکار مناسب درمانی را به شما تجویز کند.